Vereniging

Vereniging

Het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps is ruim 125 jaar geleden opgericht en heeft ongeveer honderd leden. Deze leden variëren van basisschoolkinderen die net een instrument leren bespelen tot leden die al helemaal vergroeid zijn met hun instrument.

Geschiedenis

Het was de heer Prins die de aanzet tot oprichting van een muziekkorps gaf, omdat muziek de feesten in Nijkerk zou opluisteren. De benodigde muziekinstrumenten werden bekostigd door de heer Marcus. Dit resulteerde in de oprichting van het Nijkerks Fanfare Corps op 15 november 1894.
Het korps bestond toentertijd uit 16 leden die hobbymatig muziek maakten. De eerste directeur (vandaag de dag een dirigent) die voor het orkest stond, was de heer Van der Hart uit Harderwijk. Hij was een militair kapelmeester en omdat de leden hem ’te soldatesk’ vonden, werd er al snel een andere directeur gezocht. Nadat het corps een aantal jaar had gerepeteerd in de Stadarmenschool aan de Kolkstraat in Nijkerk, vond het eerste optreden plaats in 1886. Dit optreden werd ontvangen met grote belangstelling van de Nijkerkse inwoners.
Ruim een halve eeuw later, op 29 juni 1954, besloot de raad van gemeente Nijkerk dat het NFC het predicaat ‘Stedelijk’ mocht gaan voeren. Dit resulteerde in het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps (NSFC). Sinds mei 1988 onderhoudt het NSFC een uitwisselingsprogramma met Musikgesellschaft Scherzingen uit Zwitserland.

Onderdelen van de vereniging

Wij leiden als NSFC onze eigen muzikanten op, wat betekent dat wij als vereniging de rol van een muziekschool vervullen binnen Nijkerk. Onder onze opleidingen vallen Algemene Muzikale Vorming voor de allerjongste muzikanten, muziekles van alle instrumenten die binnen de setting van een fanfarecorps te vinden zijn en het opleidingsorkest. Uiteindelijk zullen onze leden plaatsnemen in het Fanfareorkest of in Afslag Nijkerk.
In 2020 werd het Nijkerkse cultuurconvenant getekend, sindsdien bieden wij ook cultuureducatie aan in de vorm van AMV-lessen, blazersklassen en muziekprojecten op basis- en speciale scholen binnen het primaire onderwijs.

Volg je ons al via Facebook en Instagram? Zo blijft u op de hoogte van alle laatste nieuws vanuit het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen als u vragen heeft. Wil je lid worden? Schrijf je dan in via de inschrijfpagina. Geen interesse in een muzikale carrière maar draag je het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps een warm hart toe, word dan donateur.